De eerste lijn aan zet

Jaren ‘80

Denk even terug aan ruim twintig jaar geleden. Als je geld nodig had ging je naar je eigen (post)bank. Het was heel gewoon om in de rij te staan, want er waren natuurlijk meer mensen op dat bijzondere idee gekomen. Na even wachten kon je dan – na het uitschrijven van de bekende witte girokaart – 100 harde guldens meekrijgen. ‘Dank je wel lieve bank!’, en je was een klein halfuur verder.

Of denk eens terug aan het boeken van een reisje naar het buitenland. Maanden van tevoren naar een reisbureau, vaak ook hier wachten en dan een goed gesprek met de medewerker van het reisbureau. Alternatieven doornemen, kijken of de voorkeuren beschikbaar waren en een uurtje later was het hopelijk geregeld. Maar meestal moest je nog een keer terugkomen om het allemaal definitief te maken. Geen probleem want het lijkt wel of tijd vroeger minder kostbaar was.

2000

Maar wat is er in die ruim 20 jaar veel veranderd. Door technische uitvindingen als de bankautomaat kun je vandaag de dag op elk gewenst tijdstip overal het geld uit de muur halen. ‘24/7 everywhere’ is het motto in de financiële wereld. En achter je PC of tablet heb je via internet toegang tot je rekeningen en kan je veilig inloggen om in je eigen financiele digitale bankomgeving alles te regelen. En via een app van je bank kan je mobiel overal geld overmaken. Het gemak dient de mens en technologie ondersteunt dit op een steeds toegankelijkere en eenvoudige wijze.En wie boekt er tegenwoordig nog een reis via een reisbureau? Het boeken van een vlucht, hotel, auto gebeurt momenteel voor meer dan 90% via Internet. Wie had dat kunnen verwachten?

Wat deze sectoren gemeen hebben is dat ze hun klantencontacten op een geheel andere wijze zijn gaan organiseren. De relatie tussen de dienstverlener en de klant is eigenlijk op z’n kop gezet. En het bijzondere is dat door het gebruik van internet de klant vaak veel actiever is geworden. De slimme dienstverlenende organisatie heeft veel taken overgedragen aan haar klanten die het vaak ook leuk vinden. En de klanten betalen daar zelfs voor.wachten in de rij

En de Zorg?

En hoe gaat dat nu in de zorg, de grootste bedrijfstak van Nederland, wordt vaak aan mij gevraagd. Kan je online afspraken met je huisarts of specialist maken? Is het al mogelijk om herhaalrecepten online te bestellen, je eigen laboratoriumuitslagen in te zien en je eigen behandeldossier te lezen of zelfs bij te werken? En wordt er al online gecommuniceerd tussen de verschillende behandelaars in de 1e ,2e, 3e lijn?

Mijn antwoord is dat er stap voor stap aan wordt gewerkt maar dat het nog veel tijd kost. De techniek is er, maar het is vooral een kwestie van (voorzichtig) invoeren. Zowel de professionals als de patiënten/cliënten moeten eraan wennen. Maar het gaat onherroepelijk komen! De toenemende zorgvraag, overbelaste zorgmedewerkers maar vooral de toenemende vraag van (chronische) patienten zal de doorbraak veroorzaken. Er is namelijk een steeds grotere groep patiënten die deze dienstverlening gaan verwachten, danwel eisen. Waarom kan het in andere sectoren al jaren wel, maar in de zorg (nog) niet?

PAZIO

In de afgelopen twee jaar zijn wij samen met veel partners bezig om de online communicatie tussen huisartsen en patienten met het PAZIO project echt mogelijk te maken. Samen met o.a. HIS en ZIS leveranciers werken we nu bij meerdere moderne praktijken in Utrecht en Schiedam aan veilige online communicatie. En het werkt! De koppeling met ziekenhuizen en andere zorgverleners wordt nu ook voorbereid om zo de patienten met al zijn zorgverleners online te laten communiceren. Het PAZIO motto is dat elke patient toegang krijgt tot een portaal om altijd en overal zijn ‘eigen zorg’ te kunnen organiseren.

Online heeft een belangrijke toekomst. De zorg wordt er leuker en slimmer door en het leidt uiteindelijk tot meer tevredenheid bij patienten en professionals. Samen werken aan Gezondheid! Doe je ook mee?

Comments are closed.