Raadplegen op afstand

Van zorgverlener door zorgverlener

Teleconsultatie is een vorm van eHealth waarbij een zorgverlener op afstand geraadpleegd wordt door een patiënt of andere zorgverlener. Hierbij kan de patiënt gewoon op zijn plek blijven en de zorgverlener hoeft niet bij iedereen langs te gaan maar de zorgverlener mist misschien informatie doordat hij niet fysiek aanwezig is. Tevens is het garanderen van de privacyvan zowel patiënt als zorgverlener moeilijk. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen twee verschillende soorten teleconsultatie:

  • Asynchrone teleconsultatie – feedback wordt gegeven door de mobiele telefoon, met email, met automatische berichtsystemen, of door middel van andere apparatuur zonder direct met elkaar in contact te staan.
  • Synchrone teleconsultatie – feedback wordt gegeven wanneer er direct (face-face) contact is door middel van beeld en spraak met videoconferentieapparatuur (televisie, digitale camera, webcam, videofoon, enz.). Verzorgers en één of meer patiënten kunnen hierdoor direct met elkaar in contact komen en elkaar zien en met elkaar praten.

Voorbeelden van teleconsultatie:

  • spreekuur via internet;
  • overleg tussen bijvoorbeeld een huisarts of verpleeghuisarts en specialist.

Bron: Wikipedia